Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και τραπεζών στην Κροατία


Share/Bookmark
Σε όξυνση οδηγείται η αντιπαράθεση της κροατικής κυβέρνησης και των εμπορικών τραπεζών, μετά την έγκριση της Βουλής στις τροποποιήσεις του νόμου καταναλωτικών δανείων, οι οποίες προβλέπουν το "πάγωμα" της συναλλαγματικής…

ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου (στα 6,39 κούνα) για ένα έτος.

Η Ένωση Τραπεζών της Κροατίας (HUB) ανακοίνωσε ότι αυτή η νομοθετική λύση (σ.σ. οι τροποποιήσεις) για το "πάγωμα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου είναι παράνομες και κοινωνικά ανεύθυνες και προειδοποίησε ότι θα αγωνιστεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα κατά αυτής της απόφασης.

Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ανεξάρτητα από τον τύπο (καταναλωτικού, στεγαστικού κλπ) και το ποσό του δανείου που έχουν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην ανακοίνωση της HUB τονίζεται ότι οι τροποποιήσεις δεν είναι μόνο παράνομες, αλλά κοινωνικά ανεύθυνες. Προστίθεται δε, ότι ο νόμος είχε ήδη τροποποιηθεί (πέρυσι) προκειμένου να μειώσει τα κυμαινόμενα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια καταναλωτών. Η τελευταία τροποποίηση του νόμου περί Καταναλωτικής Πίστης στερείται κοινωνικών κινήτρων και αγνοεί παντελώς το γεγονός, ότι δεν είναι όλοι οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στην ίδια θέση και ότι δεν ελήφθησαν σχεδόν όλα αυτά τα δάνεια για να επιλύσουν τα ζωτικά ζητήματα της στέγασης" τονίζεται στην ανακοίνωση της HUB.

Η HUB ελπίζει πως η τελική λύση θα είναι περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνη και θα προέλθει έπειτα από αμοιβαία συμφωνία, σημειώνοντας ότι, εν τω μεταξύ, οι τράπεζες εξακολουθούν να εναντιώνονται σε παράνομες λύσεις και θα αγωνιστούν κατά αυτών, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Via




 katopartali

.

Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment