Αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Κομισιόν από Γιούνκερ


Share/Bookmark
Την αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο μελλοντικός Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημά του προς τους Επιτρόπους.

Σε επιστολές του προς όλους…

τους Επιτρόπους την 10η Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων της Επιτροπής θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, επιδιώκοντας μια πιο επικεντρωμένη και πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική.

Στις επιστολές του ο Γιούνκερ σημειώνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να προβληθούν οι «πολιτικές μας προτεραιότητες στην ΕΕ και διεθνώς».

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DGComm) τίθεται και πάλι υπό τον άμεσο έλεγχο του Προέδρου της Επιτροπής, όπως ακριβώς γινόταν επί Προεδρίας Ρομάνο Πρόντι. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο, η επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας είχε ανατεθεί αρχικά στην Επίτροπο Μάλμστρεμ και στη συνέχεια στην Επίτροπο Ρέντινγκ. Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο νέος εκπρόσωπος του Προέδρου, θέση στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής, θα επικουρείται από δύο αναπληρώτριες (Μίνα Αντρέεβα και Νατάσα Μπερτό) και δέκα εκπρόσωπους αρμόδιους για κάθε έναν από τους άξονες προτεραιότητας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Bruxelles2 Le Club, το περιβάλλον του Γιούνκερ αναφέρει ότι σκοπός της νέας διάρθρωσης είναι μια «πιο πολιτική επικοινωνία», καθώς και η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ διαφορετικών Επιτρόπων, όπως συνέβαινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο.

Κάθε Επίτροπος, επομένως, δε θα έχει πλέον δικό του εκπρόσωπο, αλλά ένα στέλεχος στο πλαίσιο της ομάδας του που θα ασχολείται με θέματα επικοινωνίας. Το εν λόγω στέλεχος δε θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε δηλώσεις εξ ονόματος της Επιτροπής, αλλά θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του Επιτρόπου (ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαφές με δημοσιογράφους).

Η ομάδα κάθε Επιτρόπου θα παραμείνει ως έχει, με έξι στελέχη βαθμού AD (Administration), συμπεριλαμβανομένου του στελέχους που θα είναι επιφορτισμένο με τα ζητήματα επικοινωνίας.

Μόνο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της δύο εκπροσώπους (οι οποίοι προστίθενται στην ομάδα των συνολικά δέκα εκπροσώπων για το σύνολο των Επιτροπών).

Η ίδια θα διαθέτει επίσης μεγαλύτερη ομάδα σε σχέση με τους λοιπούς Επιτρόπους (ένδεκα άτομα συνολικά) λόγω της διπλής φύσης των αρμοδιοτήτων της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής και ως Ύπατης Εκπροσώπου.

Τέλος, ενδεχόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Φεντερίκα Μογκερίνι στον Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν θα ισχύει μόνο στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Εν προκειμένω, ο Γ. Χαν θα την εκπροσωπεί μόνο στο κολέγιο των Επιτρόπων ή στις εξωτερικές λειτουργίες της Επιτροπής και όχι ως Αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος ή ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ντομπρόβσκις: Ανάγκη αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού

Στο μεταξύ, στην ανάγκη αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη του στο κοινοτικό δελτίο "Europolitique".

Eιδικότερα, περιγράφοντας τις προτεραιότητές του, ο νέος επίτροπος επισημαίνει αρχικά ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγουν το σενάριο της «ιαπωνοποίησης» και να αντιμετωπίσουν την παγίδα του στασιμοπληθωρισμού. Αν παρατηρήσετε τους παράγοντες κινδύνου, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες: γήρανση του πληθυσμού, υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, χαμηλός πληθωρισμός, δηλαδή υπάρχει ορατός κίνδυνος ύφεσης, τονίζει και επισημαίνει ότι το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς.

Δεύτερη προτεραιότητα για το νέο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αποτελεί η συμμετοχή όλων στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά τους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, κάτι που προβλέπεται και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, κατά τον κοινοτικό επίτροπο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις αναφέρει ακόμη ότι οι τρεις αυτές προτεραιότητες –αν και ορισμένες «απομακρύνονται» από το δικό του χαρτοφυλάκιο- συνδέονται μεταξύ τους.

Οι τρεις αυτές πολιτικές μπορούν κατά την άποψή του να συνεισφέρουν στη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα μεταξύ των κρατών μελών αλλά και εντός των κρατών μελών, όπως επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via




 katopartali

.




...Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment