Εσείς τηγανίζετε σε φυτικά έλαια; Διαβάστε παρακάτω και ίσως να μην το ξανακάνετε...


Share/Bookmark
Μία νέα βρετανική έρευνα φέρνει στο φως εξαιρετικά... ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση φυτικών ελαίων στο μαγείρεμα, θέτοντας υπό ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση την πεποίθηση της τελευταίας 50ετίας ότι τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών προϊόντων είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, το μαγείρεμα, ιδίως το τηγάνισμα και το ψήσιμο, με φυτικά έλαια εκλύει τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες σχετίζονται διάφορα προβλήματα, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η άνοια, οι συγγενείς δυσμορφίες και η υπέρταση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέρμανση των φυτικών ελαίων οδηγεί σε απελευθέρωση υψηλών συγκεντρώσεων από μία ομάδα οργανικών ενώσεων που λέγονται αλδεΰδες και σχετίζονται με τα παραπάνω προβλήματα. Ο δρ Μάρτιν Γκρούτφελντ, καθηγητής Βιοαναλυτικής Χημείας & Χημικής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph» ότι η έρευνά του έδειξε πως ένα «τυπικό γεύμα» από ψάρια και πατάτες τηγανισμένα σε φυτικό έλαιο περιέχει 100 έως 200 φορές περισσότερες αλδεΰδες απ' όσο είναι το ημερήσιο όριο ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες συνιστούν να χρησιμοποιούμε καλύτερα ελαιόλαδο ή ακόμα και βούτυρο, λαρδί και έλαιο καρύδας, επιβεβαιώνοντας ότι το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό. Και αυτό γιατί, κατά τη θέρμανσή τους, παράγουν πολύ λιγότερες αλδεΰδες, ενώ το έλαιο καρύδας παράγει τις λιγότερες απ' όλα. Οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται και από ξεχωριστή έρευνα ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία η υπερκατανάλωση φυτικών ελαίων αποτελεί «ισχυρό συμβάλλοντα παράγοντα» στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας αλλά και σε διαταραχές όπως η δυσλεξία.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αντικαθιστούν τα προστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο, είπε ο δρ Τζων Στάιν, ομότιμος καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Οξφόρδη. Πηγή

Via




 katopartali

.

Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment