Κρίσεις πανικού: Τι τις προκαλεί και ποια συμπτώματα έχουν


Share/Bookmark
Μια κρίση πανικού είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά είναι... γεγονός ότι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή τα άτομα με αυξημένο άγχος και στρες.

Η κρίση πανικού (panic attack) είναι η απότομη αίσθηση υπερβολικού άγχους ή φόβου, η οποία συνοδεύεται κατά κανόνα από συμπτώματα
όπως η ταχυπαλμία, οι μυικοί σπασμοί και η εφίδρωση.Τι προκαλεί τις κρίσεις πανικούΌπως συμβαίνει με τις περισσότερες ασθένειες συμπεριφοράς, οι αιτίες της κρίσεις πανικού είναι πολλές. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν και πόσο συχνά ένα άτομο να υποστεί κρίσεις πανικού. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο πανικός μπορεί να είναι μια επίκτητη αντίδραση του οργανισμού και πως οι κρίσεις μπορεί να χτυπήσουν κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, όταν εκείνοι βιώσουν μια πολύ στρεσογόνο κατάσταση.Η διαταραχή πανικού (panic disorder) είναι μια ξεχωριστή αλλά σχετική κατάσταση με τις κρίσεις πανικού. Η διαταραχή πανικού είναι ακόμα πιο στενά συνδεδεμένη με την κληρονομικότητα. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η καρδιακή νόσος, καθώς και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα στεροειδή και μερικά φάρμακα για το άσθμα, μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις άγχους ως σύμπτωμα ή παρενέργεια.Επειδή τα άτομα με διαταραχή πανικού βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια ανωμαλία στην λειτουργία της καρδιακής βαλβίδας (πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας), θα πρέπει να εξετάζονται πάντα από έναν γιατρό σε κάθε κρίση, επειδή αυτή η πάθηση υποδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν ειδικές προφυλάξεις, ειδικά όταν το άτομο είναι σε θεραπεία για ένα οδοντικό πρόβλημα.Η επιστημονική έρευνα είναι ασυνεπής μέχρι σήμερα ως προς το αν ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (για παράδειγμα η έλλειψη ψευδαργύρου, ή η ανεπάρκεια μαγνησίου) μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου για την διαταραχή πανικού και τις κρίσεις πανικού. Αν και τα πρόσθετα τροφίμων, όπως η ασπαρτάμη, από μόνα τους ή σε συνδυασμό με χρωστικές ουσίες τροφίμων, πιστεύεται ότι παίζουν ένα ρόλο στην εκδήλωση κρίσεων πανικού σε μερικούς ανθρώπους, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια έρευνα μέχρι σήμερα.Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κρίση πανικούΗ Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση ορίζει την κρίση πανικού ως μια διακριτή χρονική περίοδο έντονου φόβου, αγωνίας, νευρικότητας ή δυσφορίας, κατά την οποία τέσσερα (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν απότομα και να κορυφωθούν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών:-Ταχυπαλμία-Εφίδρωση-Μυικοί σπασμοί-Αίσθημα δύσπνοιας ή πνιγμού-Αίσθημα ασφυξίας-Πόνος στο στήθος ή δυσφορία-Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία-Αίσθημα ζάλης, αστάθεια, λιποθυμία-Φόβος απώλειας του ελέγχου-Φόβος θανάτου-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο σώμα-Ρίγη ή εξάψειςΜερικά από αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα θα εκδηλωθούν σε μια κρίση πανικού. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε το άτομο να μην είναι καν σε θέση να εκφράσει στους άλλους τι είναι αυτό που του συμβαίνει.

Via






.

Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment