Άνοιξε ξανά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ


Share/Bookmark
Ανοίγει εκ νέου η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ μετά την απομάκρυνση του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα. Ο απελθών υπουργός ...Ναυτιλίας επί δύο και πλέον μήνες αρνιόταν να συνυπογράψει τη νέα σύμβαση παραχώρησης του λιμένα της συμπρωτεύουσας. Ο ίδιος έθετε μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που ουσιαστικά δυναμίτιζαν την αποκρατικοποίηση.

Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας έθετε θέματα εργασιακών σχέσεων στον ΟΛΘ μετά την πώληση του 67%, υποχρεώσεων του προτιμητέου επενδυτή σε ό,τι αφορά τη διακίνηση φορτίων, το ύψος των υποχρεωτικών επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο μέλλον, την ενιαία ή όχι πώληση του 67% των μετοχών, την παραχώρηση του συνόλου του Προβλήτα Ι κ.ά. Απ' όλες τις αιτιάσεις η πιο σοβαρή είναι εκείνη του Προβλήτα Ι, για την οποία δεσμεύθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΟΛΘ και το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, επιδιώκουν να παραχωρήσουν μόνο τη χρήση τριών κτιρίων και όχι το σύνολο του προβλήτα. Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΘ θέτουν θέματα ασφαλείας στη λειτουργία του λιμανιού, στην περίπτωση που παραχωρηθεί το σύνολο του Προβλήτα Ι. Φυσικά η πλευρά Δρίτσα μαχόταν για την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του Προβλήτα Ι, ενώ μένει ν' αποσαφηνιστεί τι εννοούσε ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στην τελευταία 81η ΔΕΘ. Πάντως, η συνολική παραχώρηση του

Προβλήτα αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στην αποκρατικοποίηση του λιμένα.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ αρχικά προγραμματιζόταν για τον Νοέμβριο. Τώρα στόχος είναι η υποβολή να γίνει τον Ιανουάριο του 2017. Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ανάρτηση της νέας σύμβασης παραχώρησης στον ειδικό χώρο όπου έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (virtual data room), για την υποβολή των προσφορών. Μέχρι σήμερα η ανάρτηση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ όλοι εύχονται η υπουργοποίηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα να μην προσθέσει άλλες καθυστερήσεις.

Το σημαντικό για το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση είναι ότι το ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ παραμένει, αν και βαίνει μειούμενο. «Ζεστά» για τον ΟΛΘ σήμερα είναι τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για την Dubai Port World, την ιαπωνική Mitsui, την ICTS από τις Φιλιππίνες και, τέλος, τη γερμανική επενδυτική εταιρεία Deutsche Invest. Αντίθετα, από την περασμένη άνοιξη φέρεται να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της APM Terminals που ελέγχεται από τη δανέζικη Maersk.

Eπίσης, η συμμετοχή της Deutsche Invest ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει τη διαχειρίστρια εταιρεία (operator) με την οποία θα συνεργαστεί στη λειτουργία του λιμένα. H Deutsche Invest, πάντως, έχει το περιθώριο να το πράξει αυτό μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Πηγή

Via

katopartali.blogspot.gr
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment