Τα ιχθυέλαια και φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια


Share/Bookmark
Ο συνδυασμός

ιχθυελαίων και φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη... σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης,

δείχνει νέα μελέτη.Η

μελέτη διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

και έδειξε ότι η συνδυαστική κατανάλωση μαργαρινών χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες και ιχθυέλαια πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-λιπαρά (EPA, DHA), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL-κακής χοληστερόλης.Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL «κακής» χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, οι άνθρωποι με αυξημένη χοληστερόλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να μειώσουν τα λιπίδια αίματος. Ειδικότερα είναι σημαντικό να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, να γυμνάζονται συστηματικά και να

επιλέγουν μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λιπαρά ψάρια και χαμηλή σε αλάτι, χοληστερόλη, κορεσμένα και trans λιπαρά.Επιπρόσθετα, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές στερόλες ενθαρρύνεται, εφόσον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την LDL- κακή χοληστερόλη. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι η κατανάλωση μίας μαργαρίνης χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-λιπαρά (EPA, DHA) από ιχθυέλαια μπορεί να μειώσει τόσο την LDL-χοληστερόλη όσο και τα τριγλυκερίδια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν το «χρυσό πρότυπο» των διατροφικών μελετών: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή μελέτη, όπου συμμετείχαν 85 άνδρες και 247 γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και οι οποία κατανάλωσαν ανά ομάδες 1 από τις 5 χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαργαρίνη.Για 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια μαργαρίνης που δενπεριείχε ούτε φυτικές στερόλες, ούτε ιχθυέλαια. Οι υπόλοιποι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα(30γρ) μαργαρίνης εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (2,5g/d) και κυμαινόμενες ποσότητες ιχθυελαίου (0, 0.9, 1.3, ή 1.8g/d). Δείγματααίματος συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 13%

και κατά 9-16% δοσοεξαρτώμενα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.Έτσι επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση ότι στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής,

η καθημερινή κατανάλωση μίας χαμηλής σε λιπαρά μαργαρίνης

εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και την LDL- κακή χοληστερόλη.Πηγή: Ras R.T., Demonty I., Zebregs Y.E.M.P., Quadt J.F.A., Olsson J., Trautwein E.A., (2014) .Low Doses of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid From Fish Oil Dose- Dependently Decrease Serum Triglyceride Concentrations in the Presence of Plant Sterols in Hypercholesterolemic Men and Women1–3 The Journal of Nutrition. doi:10.3945/jn.114.192229Με την συνεργασία της

Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Πηγή

Via

katopartali.blogspot.gr
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment