Τα υπέρ και τα κατά του απογευματινού ύπνου, για κάθε ηλικία!


Share/Bookmark
Ο απογευματινός ύπνος μπορεί να... βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε νεότερους ενήλικες, αλλά ενδεχομένως όχι σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, λίγος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει άλλα οφέλη για την υγεία των μεγαλύτερων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κοιμήθηκαν το απόγευμα σε ένα εργαστήριο. Οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε τεστ λέξεων και μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση πριν και μετά τον ύπνο. Όταν ξύπνησαν, οι πιο νέοι ενήλικες μπόρεσαν να θυμηθούν περισσότερες λέξεις, ενώ οι μεγαλύτεροι δεν εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη.

Υγιείς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνισαν μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά τον υπνάκο.

Ωστόσο όσοι έπασχαν από άπνοια εμφάνισαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 8 Αυγούστου σε συνέδριο της American Psychological Association.

Ο Michael Scullin, του Baylor University in Waco, στο Τέξας, δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που κοιμούνται λίγο το απόγευμα. Θέλησε να διαπιστώσει αν ο απογευματινός ύπνος μπορεί να παράσχει κάποια από τα ίδια οφέλη που περιμένει κανείς από τον βραδινό ύπνο.

Στην έρευνα, ο Scullin εξέτασε ενήλικες ηλικίας 18 έως 30 ετών και 60 έως 80. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες κοιμόνταν το απόγευμα για 90 επτά και άλλοι αναπαύονταν ενώ ήταν ξύπνιοι. Τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια στους ασθενείς, που κατέγραφαν τα εγκεφαλικά κύματα και άλλες βιοσωμαιτκές αλλαγές.

Οι νεότεροι ενήλικες που κοιμήθηκαν είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ λέξεων σε σχέση με τους υπόλοιπους που αναπαύτηκαν χωρίς να κοιμηθούν, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θυμόνταν περίπου τον ίδιο αριθμό λέξεων είτε κοιμήθηκαν είτε όχι.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την αρτηριακή πίεση επειδή αποτελεί σημαντική μέτρηση μακροπρόθεσμης υγείας, που έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας, δήλωσε ο Scullin.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αρτηριακή πίεση ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας μειώθηκε μετά τον ύπνο από 140/80 σε περίπου 130/75. Ωστόσο, σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που υποφέρουν από άπνοια η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε μετά τον απογευματινό ύπνο από 140/80 σε περίπου 150/90, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι ο απογευματινός ύπνος μπορεί να έχει ορισμένα από τα ίδια οφέλη στη μνήμη που έχει ο βραδινός ύπνος στους νέους ανθρώπους. Στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τα νοητικά οφέλη του ύπνου είναι λιγότερο σαφή, αλλά ο απογευματινός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

periergaa.blogspot.gr

Via

katopartali.blogspot.gr
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment