8 διάσημοι μύθοι “υγείας” καταρρίπτονται από την επιστήμη


Share/Bookmark
Μήπως το κόκκινο κρέας... σκοτώνει» την καρδιά ή το πλήρες γάλα είναι ανθυγιεινό για το σώμα; Πρόσφατες έρευνες ανά τον κόσμο φέρνουν στο φως στοιχεία που καταρρίπτουν αρκετούς μύθους γύρω από τη διατροφή, την άσκηση και την υγεία που εδώ και καιρό… διαμόρφωναν τις συνήθειες σας! Οι παρακάτω αλήθειες είναι σε θέση να αλλάξουν την καθημερινότητά σας, «ανοίγοντας» το δρόμο προς την καλή υγεία και τη μακροζωία.

Μύθος: Το κόκκινο κρέας κάνει «κακό» στην καρδιά

Αλήθεια: Το κόκκινο κρέας όταν συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία. «Η άποψη ότι τα κορεσμένα λίπη του κόκκινου κρέατος ή του βουτύρου φράζουν τις αρτηρίες έχει πια ξεπεραστεί. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί ενθάρρυναν τους πάντες να στραφούν προς τα φυτικά έλαια και τους αμυλώδεις υδατάνθρακες για να αποφευχθούν τα καρδιακά προβλήματα», εξηγεί ο διατροφολόγος δρ. Michael Mosley. Ωστόσο, φέτος, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας μελέτησε 72 προηγούμενες μελέτες και δεν βρήκε καμία απόδειξη για το γεγονός ότι τα κορεσμένα λίπη βλάπτουν την καρδιά. Αντίθετα, το άπαχο κόκκινο κρέας θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, ψευδάργυρου, βιταμίνης Α και Β, μαγνησίου, σεληνίου και καλίου… αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο!

Μύθος: Απαραίτητη η 30λεπτη γυμναστική πέντε φορές την εβδομάδα

Αλήθεια: Και όμως, δεν χρειάζονται απαραιτήτως 150 λεπτά γυμναστική μέσα στην εβδομάδα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και έξι λεπτά άσκηση μέσα στην εβδομάδα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική… αρκεί να είναι πιο έντονη! Πρόκειται για μια έρευνα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt του Εδιμβούργου που έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα, αφού έβαλε εθελοντές να κάνουν σπριντ σε ποδήλατο γυμναστικής για 30 δεύτερα τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.

Μύθος: Όσο πιο λεπτοί είστε, τόσο περισσότερο θα ζήσετε

Αλήθεια: Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης πρόσφατα απέδειξε ότι όσοι έχουν λίγα παραπάνω κιλά είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα σε σχέση με τους υπερβολικά λεπτούς. Σύμφωνα με τον δρ. Abhishek Sharma, οι ελαφρώς υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που προστατεύουν την καρδιά, όπως είναι οι β-αναστολείς και οι στατίνες, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τυχόν προβλήματα καρδιάς. Βέβαια, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν αναφέρονται στους παχύσαρκους, οι οποίοι όσο μεγαλώνουν πρέπει να χάσουν βάρος για να αποφύγουν την κακή υγεία.

Μύθος: Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό υλικό στη μαγειρική

Αλήθεια: Πρόκειται για έναν μύθο που οδηγεί κυρίως τους κατοίκους των Μεσογειακών χωρών… προς τα τηγανητά με λάδι! Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν το ελαιόλαδο υπερθερμανθεί, απελευθερώνει μερικά βλαβερά χημικά που ονομάζονται λιπιδικά υπεροξείδια, τα οποία προκαλούν υψηλό κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών νόσων. Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ηλιέλαιο, φυστικέλαιο ή λάδι καρύδας στο τηγάνι και να αφήνετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα dressing στη σαλάτα.

Μύθος: Τα ωμά λαχανικά έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αλήθεια: Πολλοί ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα των λαχανικών «σκοτώνει» τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, αλλά οι μελέτες των τελευταίων χρόνων ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα ενισχύει την πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2008 έδειξε ότι τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο και η πιπεριά προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά… όταν έχουν μαγειρευτεί! «Το μαγείρεμα καταρρίπτει τα παχιά φυτικά κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, με αποτέλεσμα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία», αναφέρει η Bridget Benelam από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής.

Μύθος: Ο υπερβολικός ύπνος είναι πιο βλαβερός… από τον ελάχιστο!

Αλήθεια: Ο ύπνος για μεγάλο διάστημα, δηλαδή περισσότερο από 10 ώρες, είναι το ίδιο καταστροφικός με τον ελάχιστο ύπνο (λιγότερο από έξι ώρες) σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου. Και στις δυο περιπτώσεις, επιβραδύνεται η ροή του αίματος προς τα όργανα και επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που οι ειδικοί προτείνουν να κοιμάστε περίπου επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Μύθος: Το πλήρες γάλα είναι ανθυγιεινό

Αλήθεια: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλήρες γάλα θεωρείται καλύτερη επιλογή από ότι το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά… τουλάχιστον στο σύνολό του! Το πρώτο είναι πολύ πιο θρεπτικό, καθώς περιέχει περισσότερες βιταμίνες A, D και Ε. Πάντως, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cardiff βρήκε ότι το πλήρες γάλα βοηθά στο να «κάψετε» πιο πολλές θερμίδες παρά το γεγονός ότι περιέχει πιο πολλά λιπαρά.

Μύθος: Οι δρομείς μαραθωνίων σφύζουν από υγεία

Αλήθεια: Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι γυμνασμένοι, αλλά είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα αρθρίτιδας και ισχίου. Αμερικάνικη έρευνα δείχνει ότι το τρέξιμο 20 μιλίων την εβδομάδα μειώνει τη διάρκεια ζωής, αφού προκαλεί βλάβες στην καρδιά. Παράλληλα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester δηλώνει ότι όσοι προπονούνται σκληρά για μαραθώνιο, εξαντλούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, γεγονός που τους φέρνει τρεις φορές πιο κοντά στο κρυολόγημα και τη γρίπη. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μείνετε «καθηλωμένοι» στον καναπέ… flowmagazine.gr

Via

katopartali.blogspot.gr
Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment