Ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Πίτερ Γκρέστε


Share/Bookmark
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Αυστραλού ρεπόρτερ του, του Πίτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε νωρίτερα από τις αρχές της Αιγύπτου, ζήτησε όμως παράλληλα την απελευθέρωση…

και των άλλων δημοσιογράφων οι οποίοι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι στην χώρα αυτή. Είμαστε ικανοποιημένοι για τον Πίτερ και την οικογένειά του, που θα μπορέσουν να επανενωθούν», τόνισε ο Μοστέφα Σουάγκ, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο αλ Τζαζίρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν θα ησυχάσουμε ώσπου ο Μπάχερ (Μοχάμεντ) και ο Μοχάμεντ (Φάχμι) να ανακτήσουν επίσης την ελευθερία τους», αναφερόμενος στους άλλους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου, έναν Αιγύπτιο και έναν Αιγυπτιοκαναδό, που παραμένουν κρατούμενοι στις αιγυπτιακές φυλακές. «Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν αυτή την ιστορία όπως πρέπει σήμερα και αυτό πρέπει να κάνουν», σημείωσε ο Σουάγκ.

Ο Γκρέστε αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα και απελάθηκε από την Αίγυπτο με προορισμό την Αυστραλία έπειτα από τις 400 ημέρες που πέρασε στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε επτά χρόνια κάθειρξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης—των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η υπόθεση του Γκρέστε, του Μοχάμεντ και του Φάχμι είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η αρραβωνιαστικιά του Φάχμι στο μεταξύ δήλωσε ότι ελπίζει πως και εκείνος θα απελευθερωθεί και θα απελαθεί στον Καναδά. «Η διαδικασία της απέλασής του βρίσκεται στα τελευταία στάδια. Ελπίζουμε», επισήμανε.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε πως αναμένει ότι ο Φάχμι θα αφεθεί ελεύθερος εντός ημερών. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα έγγραφα για αυτό συμπληρώνονται και οι αρχές σκοπεύουν να απελάσουν τον Αιγυπτιοκαναδό δημοσιογράφο στον Καναδά.

Η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για την απελευθέρωση του Γκρέστε εξέπληξε πολλούς, καθώς η εξέλιξη σημειώθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών που έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια. Πάνω από τριάντα αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές το βράδυ της Πέμπτης στη χερσόνησο του Σινά και οι δηλώσεις που έκανε κατόπιν ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδείκνυαν ότι δεν είχε καμιά διάθεση για συμβιβασμούς.

Η κυβέρνηση του Σίσι αλλά και πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν πως το αλ Τζαζίρα, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου: είναι χαρακτηριστικό πως τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στους τρεις δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας τον όρο «ο πυρήνας του Marriott», διότι χρησιμοποιούσαν τα δωμάτια που νοίκιαζαν σε αυτό το ξενοδοχείο ως γραφεία. Το Κάιρο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το αλ Τζαζίρα ότι υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον Σίσι, τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, τον Ιούλιο του 2013.

Ο Γκρέστε αναχώρησε νωρίτερα με πτήση της Egypt Air με προορισμό καταρχήν την Λάρνακα, στην Κύπρο, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου του Καΐρου.

Ο Γκρέστε, γεννημένος στο Σίδνεϊ, ο οποίος γιόρτασε τα 49 του χρόνια στη φυλακή, είναι πεπειραμένος πολεμικός ανταποκριτής, έχοντας καλύψει τις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή. Έχει εργαστεί για διάφορα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το δημόσιο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC. Τα τελευταία χρόνια ανήκε στο προσωπικό του αγγλόφωνου αλ Τζαζίρα.

Ήταν ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ το 1995 κι είχε καλύψει την κατάληψη της χώρας από το κίνημα των Ταλιμπάν· επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά την επέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001. Έχει τιμηθεί με το περίβλεπτο Peabody Award για ένα ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει το 2011 για τη Σομαλία. Έχει επίσης εργαστεί στη Βοσνία, ενώ διηύθυνε τα συνεργεία του BBC στη Νότια Αμερική από το Μεξικό για ένα διάστημα. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via




 katopartali

.

Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment