Αποζημίωση μαμούθ για την πετρελαιοκηλίδα στον Λίβανο


Share/Bookmark
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε υπέρ της καταβολής από το Ισραήλ στον Λίβανο αποζημίωσης ύψους 856,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την πετρελαιοκηλίδα που ρύπανε τις ακτές του κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον…

της Χεζμπολάχ το 2006.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε χθες με 170 ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά. Απαιτεί όπως το Ισραήλ καταβάλει μία "ταχεία και κατάλληλη αποζημίωση" στον Λίβανο και σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από τη διαρροή 15.000 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα τον Ιούλιο του 2006, η οποία προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των δεξαμενών του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζιγέ, νότια της Βηρυτού.

Το Ισραήλ καταδίκασε αμέσως το κείμενο, κρίνοντάς το "μεροληπτικό".

Το ποσό, 856,4 εκατομμύρια δολάρια, υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό από τον Οκτώβριο του 2007, ημερομηνία κατά την οποία μία εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είχε προσδιορίσει το ποσό στα 729 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Λίβανος ήταν το πρώτο θύμα της πετρελαιοκηλίδας, όμως και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όπως η Συρία, επλήγησαν επίσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η διαρροή πετρελαίου "είχε σοβαρές συνέπειες στους πόρους των κατοίκων και της οικονομίας του Λιβάνου", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς είναι ανάμεσα στις έξι χώρες που καταψήφισαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Via




 katopartali

.

Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment