Αυστρία: Συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος


Share/Bookmark
Τα κάθε άλλο παρά ευνοϊκά για το ίδιο αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπως επίσης η δυναμικότητα που παρουσιάζει ο εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού —το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μετά την πρόσφατη εκλογή…

του νέου αρχηγού του— οδηγούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας, το οποίο ηγείται του συνασπισμού, σε "αναγκαστική συσπείρωση" που αναμένεται να αντικατοπτριστεί στο 43ο τακτικό συνέδριό του, αύριο και μεθαύριο στη Βιέννη.

Τη συσπείρωση αυτή οι συνολικά 640 σύνεδροι αναμένεται να αποδείξουν κατά την αυριανή επανεκλογή στην αρχηγία των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών του 54χρονου καγκελάριου της χώρας και μοναδικού υποψήφιου για τη θέση του αρχηγού, Βέρνερ Φάιμαν, δίνοντας του μια πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από το σχετικά ισχνό ποσοστό του 83,4% στο συνέδριο πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές στη Βιέννη, ένα υψηλό ποσοστό για το Βέρνερ Φάιμαν που θα πρέπει να ξεπερνά αρκετά το 90%, θα στείλει προς τα έξω το απαραίτητο μήνυμα, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα δείχνοντας πρωτοφανή συσπείρωση εξέλεξε νέο αρχηγό του τον Ράινχολντ Μιτερλένερ με συντριπτική πλειοψηφία (99%), γεγονός που επηρέασε ιδιαίτερα θετικά την αποδοχή του από τους ψηφοφόρους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Κατά την πρώτη εκλογή του το 2008 ως αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ο Βέρνερ Φάιμαν είχε αποσπάσει ποσοστό 98,4%, κατά την επανεκλογή του το 2010 ποσοστό 93,8% και το 2012 μόνον ένα 83,4%.

Για τη συσπείρωση των στελεχών και οπαδών των Σοσιαλδημοκρατών φρόντισε τις προηγούμενες εβδομάδες ο ίδιος ο αρχηγός τους, επισκεπτόμενος πολλές οργανώσεις τους σε ολόκληρη την Αυστρία, αλλά και με την αποφασιστική όσο και δυναμική στάση του απέναντι στον συντηρητικό κυβερνητικό εταίρο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βέρνερ Φάιμαν δεν άφησε πλέον περιθώρια αμφιβολιών πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την αποδόμηση κοινωνικών κατακτήσεων και ότι θα εργαστεί για τη διατήρηση ή τη διεκδίκηση διακηρυγμένων σοσιαλδημοκρατικών στόχων, υιοθετώντας και τις θέσεις της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και του Εργατικού Επιμελητηρίου.

Αυτά αφορούν αφενός την απόρριψη του αυτοματισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δηλαδή την προσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, που απαιτεί τελευταία το Λαϊκό Κόμμα έχοντας τη στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων και διαφόρων "εμπειρογνωμόνων".

Αφετέρου αφορούν την προώθηση από τους Σοσιαλδημοκράτες της φορολογικής μεταρρύθμισης —με μείωση του φόρου εισοδήματος, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιβολή φόρου κληρονομιάς και δωρεάς για ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ— αλλά και της καθιέρωσης του γενικού και του ολοήμερου σχολείου.

Κατηγορηματικά ο Βέρνερ Φάιμαν και το κόμμα του απορρίπτουν τα σχέδια για δωδεκάωρη εργασία και για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως επίσης οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, αλλά και το ενδεχόμενο προσχώρησης της ουδέτερης Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, θέσεις που καταγράφονται στις πάνω από 180 προτάσεις και εισηγήσεις και θα αποτελέσουν ψηφίσματα του συνεδρίου.

Δεδομένη θεωρείται σε όλες αυτές τις θέσεις, η υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών από την ισχυρή Ένωση Αυστριακών Συνταξιούχων, με τα πάνω από 330.000 μέλη της, της οποίας ηγείται ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εσωτερικών και πλέον έμπιστος τότε του ιστορικού Αυστριακού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, Καρλ Μπλέχα.

Τα αποτελέσματα των διήμερων εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το κόμμα ενόψει μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μέσα στο 2015, καθώς πρόκειται να διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της, όπως επίσης δημοτικές εκλογές σε έξι ομόσπονδα κρατίδια.

Στο συνέδριο —στο οποίο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες κομμάτων και προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν— θα υπάρξουν συζητήσεις πάνω στο σχέδιο του νέου κομματικού προγράμματος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ώστε αυτό να ψηφιστεί από το 44ο τακτικό συνέδριό του το 2016.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Αυστρία ασκούν κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για την αποξένωσή του από μερίδα των ψηφοφόρων του, επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους ίδιους, η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, τα οποία μειώθηκαν μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 20.000 και σήμερα ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 205.224.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό — και μετέπειτα Σοσιαλδημοκρατικό — Κόμμα του αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.

Οι διάδοχοί του, οι αρχηγοί του κόμματος και καγκελάριοι, Φρεντ Ζίνοβατς , Φραντς Βρανίτσκι, Βίκτορ Κλίμα, Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ και Βέρνερ Φάιμαν διαθέτοντας μόνον σχετική πλειοψηφία, είχαν ηγηθεί από το 1983 μέχρι το 1999 και μετά το διάλειμμα της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης της Αυστρίας (2000-2006), από το 2007 έως σήμερα, κυβερνήσεων συνασπισμού στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via




 katopartali

.

Share on Google Plus

About Ανώνυμος

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment